Proste przepisy na zdrowe słodycze

BEE – zdrowe słodycze to dobra alternatywa dla każdego, kto lubi słodkości, ale niekoniecznie chce zjadać codziennie tony cukru, syropu glukozowego i utwardzonego tłuszczu. Do ich przygotowania w domu nie trzeba ani wymyślnych sprzętów, ani żadnych drogich składników, a efekt zadowoli nawet najbardziej wybrednych łasuchów. Z powodzeniem zastąpią drugie śniadanie i możemy je bez wyrzutów sumienia spakować dzieciom do śniadaniówek albo zabrać na wycieczkę czy na piknik. Oto podstawowe zasady komponowania domowych słodkości:

Unikaj cukrów prostych

Biały rafinowany cukier to jedna z głównych przyczyn otyłości i próchnicy wśród dorosłych i dzieci. Dlatego powinniśmy mocno ograniczyć jego spożycie. W zamian domowe zdrowe słodycze można przygotować na bazie suszonych owoców, jak daktyle, rodzynki czy morele, lub wykorzystać naturalną słodycz owoców świeżych. W tej roli szczególnie dobrze sprawdzają się banany. Cukier możemy też zastąpić miodem czy syropem daktylowym.

Używaj orzechów i nasion

Orzechy to dobre źródło korzystnych tłuszczy. Dostarczą energii, a przy tym nie będą tylko pustymi kaloriami. Warto dodawać je do ciast, batoników, trufli czy muffinków, by zwiększyć ich odżywczość.

Zastąp mąkę płatkami owsianymi

Płatki owsiane czy mąka owsiana są świetnym źródłem błonnika, a dzięki temu zapewniają uczucie sytości na dłużej i poprawiają perystaltykę jelit. Dlatego będą dobrym dodatkiem do domowych wypieków. Dzięki nim słodka muffinka będzie pełnowartościowym, odżywczym śniadaniem.

Domowe batoniki z czekoladą


Zrobienie w domu batonów nie jest trudne, za to na każdym etapie mamy kontrolę nad składnikami i możemy je dowolnie zmieniać zgodnie ze swoimi upodobaniami. Bogate są w płatki owsiane, które dostarczą nam energii i błonnika, a także w orzechy, będące źródłem korzystnych dla organizmu tłuszczów.

Składniki:

  • Szklanka dowolnych płatków owsianych
  • Szklanka ulubionych orzechów, z grubsza posiekanych
  • Garść suszonych owoców
  • Trzy łyżki miodu
  • Trzy łyżki masła
  • Kilka kostek czekolady.

Na suchej patelni prażymy orzechy i płatki aż zaczną wydzielać przyjemny zapach i dobrze się nagrzeją. Wtedy dodajemy masło i miód i jeszcze chwilę podgrzewamy, dokładnie mieszając, by cała mieszanka była lekko wilgotna. Na koniec dorzucamy suszone owoce. Całą masę przekładamy do niewielkiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie dociskamy łyżką. Pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną masę wyjmujemy, kroimy na batony i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Gotowe!